top of page

DE GESCHIEDENIS VAN DE TEARDROP CARAVAN

De Woodboys mini caravan heeft een bijzondere vormgeving en staat bekend als de teardrop caravan (ook teardrop camper of teardrop trailer). Een teardrop caravan is een gestroomlijnde, compacte en lichte reistrailer met een slaapcabine en kitchenette aan de achterkant.

De mini caravan ontleent haar naam aan de unieke traanvorm, omdat ze bestaat uit een grote gebogen voorkant die naar de achterkant van de mini caravan toe taps toeloopt en doet denken aan een traan of een druppel.

Het is een geweldig concept en hoewel we daar graag de eer voor opstrijken, zijn er al veel langer traanvormige caravans dan je zou denken.

In het volgende artikel geven wij een kort overzicht van de geschiedenis van de caravan en van de teardrop caravan in het bijzonder

trailerfortwo.jpg
tear+old+2.jpg
teardrop+6.jpg

HOE HET REIZEN MET EEN CARAVAN BEGON

De oorsprong van de caravan en het daarmee rondtrekken vindt z’n oorsprong bij nomaden zoals de Europese Romani en reizende artiesten en vrouwen die het grootste deel van hun leven in door paarden getrokken woonwagens doorbrachten.

Zij reisden echter meer uit noodzaak dan voor hun vermaak.

De eerste geregistreerde recreatiecaravan werd in 1880 in Engeland gebouwd.

Het doel van deze caravan was om ermee op vakantie te gaan.

De eigenaar publiceerde later een bestseller over zijn avonturen onderweg.

Dus het idee om met een caravan te gaan trekken, trok de aandacht van de mensen, maar toen waren caravans nog ultieme luxe artikelen en waren ze exclusief voor de welgestelden.

Toch was rond de eeuwwisseling het reizen met een woonwagen (“caravanning”) in de vrije tijd een steeds populairdere activiteit geworden en in 1901 werd de eerste toegewijde caravanningclub in het Verenigd Koninkrijk opgericht.

Toen auto’s de door paarden voortgetrokken koetsen begonnen te vervangen, evolueerden de caravans mee. In 1919 begon in Engeland de eerste commerciële productie van door auto getrokken caravans.

Tegen het begin van de jaren twintig was de belangstelling voor caravanning ook in de Verenigde Staten al wijd verspreid.

Maar toch was het nog steeds het speeltje van rijke mensen, omdat caravanning natuurlijk beperkt was tot degenen die het geld hadden om een auto en een caravan aan te schaffen.

Het duurde tot de dertiger jaren van de vorige eeuw voordat caravanning binnen het financiële bereik van de middenklasse begon te komen, en dit is de periode dat caravanning zoals we dat vandaag de dag kennen echt begon.

tear+old.jpg

WANNEER KWAM DE TEARDROP CARAVAN IN BEELD?

De teardrop caravan dateert uit de dertiger jaren van de vorige eeuw en is afkomstig uit de VS.

Het is heel moeilijk te zeggen wanneer precies de eerste mini caravans werden gebouwd en wie die briljante man (of vrouw) was die het concept bedacht, maar het is een bewezen feit dat ze al in 1936 bestonden.

Men denkt dat de teardrop caravan eigenlijk uit noodzaak werd geboren tijdens de crisisjaren, toen mensen deze mini caravans gingen bouwen om een betaalbaar onderdak te creëren en om rond te kunnen reizen op zoek naar een baan.

In 1936 werd een artikel over het bouwen van een teardrop caravan in een tijdschrift gepubliceerd. In de jaren daarna verschenen veel meer van dergelijke artikelen samen met gedetailleerde bouwplannen.

Deze artikelen en bouwplannen waren bedoeld voor doe-het-zelvers en inspireerden veel mensen om hun eigen mini caravan in hun achtertuin te bouwen.

De teardrop caravans begonnen langzaam aan populariteit te winnen, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog stond de ontwikkeling stil en werden ze in de wacht gezet.

Mensen hadden wel andere dingen aan hun hoofd dan het bouwen van een mini caravan, en van de periode 1940 tot 1946 zijn er geen geschiedenis en artikelen bekend over het bouwen van teardrop caravans.

Zodra de oorlog voorbij was, werden de mini caravans erg populair in de Verenigde Staten.

De oorlog had de economie een enorme impuls gegeven en Amerikaanse families hadden geld over om op vakantie gaan.

De teardrop trailer werd vooral aantrekkelijk omdat deze licht was en gemakkelijk kon worden getrokken door een gezinsauto, die in de dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw een kleine motor had met minder dan 100 pk.

Het wegennet werd ook steeds beter ontwikkeld met steeds meer verharde wegen, waardoor het reizen met een mini caravan gemakkelijker werd dan ooit tevoren.

Het echte begin van de teardrop-caravanmanie wordt toegeschreven aan een artikel in het tijdschrift Mechanix Illustrated uit 1947, getiteld “Trailer for two”.

Het concept van dit artikel was een goedkope doe-het-zelf mini caravan, en het artikel ging vergezeld met uitgebreide bouwplannen.

Door dit artikel kreeg de populariteit van de teardrop caravan een enorme stimulans.

Naoorlogse teardrop caravans werden vaak gebouwd van overgebleven en bewaarde materialen uit de Tweede Wereldoorlog.

In sommige gevallen werden de bewaarde wielen van jeeps uit de oorlog gebruikt als wielen voor de mini caravan en de buitenwanden werden uit de aluminium vleugels van bommenwerpers gemaakt, waardoor de deze caravan een glanzende uitstraling kreeg, maar multiplex was toch het belangrijkste bouwmateriaal.

Er waren vele doe-het-zelvers onder de bouwers, maar de teardrop caravans werden ook commercieel geproduceerd. In 1945 werd de Kit Manufacturing Co opgericht om met de commerciële productie van teardrop caravans te beginnen.

Het oorspronkelijke idee was om bouwpakketten te produceren die mensen zelf konden samenstellen, maar dit concept bleek geen succes te zijn voor de eigenaren, die zich al snel realiseerden dat mensen geen bouwpakket wilden, maar liever een kant-en-klare mini caravan, en ze besloten de teardrop caravans in voltooide vorm te produceren.

De eerste openbare show van de Kit Manufacturing teardrop caravans werd in februari 1946 in het Gilmore Stadium in Los Angeles gehouden.

Daar werden 12 kant-en-klare mini caravans gepresenteerd en men boekte ter plekke 500 bestellingen.

Wat een succes! Dat was slechts het begin.

Een paar maanden na die eerste presentatie werkten ze in twee ploegen en werden er 40 teardrop caravans per dag gebouwd.

In 1946 en 1947 hebben zij in totaal 4.500 mini caravans geproduceerd.

Elke teardrop caravanfabrikant zou vandaag de dag dolgelukkig zijn met dit soort verkoopcijfers.

Het succes van Kit Manufacturing Co effende de weg voor andere ondernemers.

Men denkt dat er tussen 1945 en 1961 ongeveer 35 mini-caravanfabrikanten in de Verenigde Staten bestonden.

De populariteit van de teardrop caravans bleef bestaan tot in de late vijftiger jaren van de vorige eeuw.

Daarna begon de populariteit van de mini caravan te dalen en teardrop caravans verdwenen midden jaren 60 helemaal van de reguliere campings.

Naarmate auto’s in de jaren 50 steeds groter en krachtiger werden, konden ze ook grotere caravans meesleuren. In een tijdperk waarin de brandstof goedkoop was en grotere afmetingen steeds meer in trek kwamen, daalden de teardrops snel in populariteit en moesten ze plaats maken voor grotere en luxere recreatievoertuigen die geschikt waren voor het hele gezin.

tear+old+8.jpg

DE WEDERGEBOORTE VAN DE TEARDROP CARAVAN

De teardrop caravans raakten tientallen jaren in de vergetelheid, maar net zoals veel modetrends zijn teruggekomen, kwam de mini caravan dat ook.

En dat hebben we vooral aan internet te danken.

Aan het einde van de jaren negentig kwamen veel oude mini caravan doe-het-zelf-bouwplannen online terug en die werden door liefhebbers die zelf een mini caravan wilden bouwen voor hun vintage car of kleine auto opgepikt. Tegenwoordig zijn er ook veel commerciële aanbieders die kant-en-klare teardrop campers op de markt brengen.

Men kan dus gerust zeggen dat de teardrop caravan weer aan populariteit wint, en hoewel er veel is veranderd sinds ze voor het eerst werden geïntroduceerd, zijn de redenen om er een te willen hebben enigszins hetzelfde gebleven: ze kunnen door de kleine auto’s, die veel mensen tegenwoordig rijden, worden getrokken en ze zijn zeer zuinig omdat het brandstofverbruik slechts minimaal wordt beïnvloed.

Dat is niet onbelangrijk gezien de huidige hoge brandstofprijzen.

Teardrop caravans waren relatief onbekend in Europa terwijl ze tientallen jaren lang al enorm populair waren aan de andere kant van de oceaan, maar nu is dat anders.

Deze eenvoudige en goedkope manier van reizen en kamperen met een mini caravan spreekt steeds meer mensen over de hele wereld aan.

117304536_869379976804141_101197411636072983_o.jpg
bottom of page